Baracoa-jungle

Mañana, mañana in bananenjungle

Baracoa reis

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Baracoa
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 112,- p.p. bij 2 personen

Baracoa in oost-Cuba is een tropische oase van rust voor of na je verblijf in levendig Santiago. Omdat er geen weg was bleef Baracoa lang afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor heeft het, net als Trinidad, veel authentieke charme. Toch is Baracoa heel anders: geen fraaie koloniale gebouwen in vrolijke kleuren hier, maar eenvoudige houten huizen in de straten, omgeven door bananenbomen en weelderig regenwoud, pal aan de Caribische zee.

Rondom Baracoa liggen allerlei natuurwonderen; één daarvan is het jongste maar nu al best beschermde nationale park van Cuba, Humboldt. Om deze omgeving optimaal te kunnen ontdekken, raden we een wandelexcursie met gids aan. Hij kent de omgeving op zijn duimpje en wijst je op bijzondere planten en exotische vruchten, waar je zelf gemakkelijk aan voorbij loopt. Er is ook tijd om af en toe een verfrissende duik te nemen.

Overnachten: 2 nachten in Spaans verdedigingsfort met zwembad
Excursies: geen
Transport: geen
Maaltijden: 2x ontbijt
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

Onderweg naar BaracoaDag 1 – Begin Baracoa reis

Baracoa bereiken is al een belevenis: kom je van Santiago de Cuba, dan rijd je eerst door de uitlopers van de Sierra Maestra naar Guantanamo, waar je even kunt stoppen om lunch in te slaan. Je ziet niks van de US marine basis die hier ligt.

Dan zak je af naar de droge zuidkust. Langs de weg zie je veel cactussen, heel on-Cubaans. Net voorbij het plaatsje Imais sla je af het binnenland in over een kronkelweg door de bergen. Eind jaren ’60 zorgde deze weg ervoor dat Baracoa bereikbaar werd. De Cubanen zijn er heel trots op en gaven de weg een naam ‘La Farola’, wat lantarenpaal betekent. Langs de weg staan verkopers van fruit en kokoscrème. De rit duurt nog anderhalf uur en de begroeiing wordt steeds tropischer. Ineens zie je de zee weer en Baracoa, een stadje met 60.000 inwoners.

Christopher Columbus ontdekte Cuba. De plaats waar hij voor het eerst voet aan wal zette was Baracoa. Spanjaarden die achterbleven stichtten hier het stadje. Het kerkje in Baracoa is nog het originele kerkje dat Columbus er liet neerzetten.

baracoa-humboldt-gidsDag 2 – Baracoa

Een van de Spaanse forten, op een heuvel boven het dorp, werd omgebouwd tot een sfeervol hotel met zwembad en uitzicht over het dorp, de baai en de kustlijn. De kamers van het hotel liggen aan een galerij en zijn leuk ingericht met houten meubels. Gelukkig is er airco, in dit warme en vochtige deel van Cuba heb je dat wel nodig. Van het hotel leidt een trap van ca. 80 treden naar beneden en dan ben je meteen midden in het dorp. Je kunt het dan ook makkelijk zelf te voet ontdekken.

Wij belandden ‘s avonds in de locale discotheek, waar alleen bier en rum verkrijgbaar was, cola of water was er niet..

Zwaaiende kinderen, BaracoaDag 3 – Baracoa reis, vertrek

Tip: blijf nog een nacht langer om fietsend naar de spectaculaire Yumuri canyon te gaan, een ravijn waardoor een rivier loopt die uitmondt in zee. Of beklim de 575 meter hoge tafelberg El Yunque (zichtbaar op de foto bovenaan deze pagina). Lees nog meer terug in het Cuba reisblog over Baracoa.

Wanneer je geen tijd hebt om langer te blijven, dan eindigt deze bouwsteen vandaag na het ontbijt. Wanneer je je reis nu wilt afsluiten met een strandverblijf, vertrek je vroeg voor de rit terug via Santiago naar de stranden van Playa Pesquero.

Reis je in omgekeerde richting, dan kun je ‘s morgens rustig aan doen en eventueel nog wat ontspannen bij het zwembad van je hotel. Je reist dan in vijf uur naar Santiago de Cuba.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Verblijf in een casa traditional

Reissom: Reissom: € 69,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 2 nachten in een casa particular met ontbijt

Baracoa is authentiek, omdat het zo afgelegen ligt voelt dit misschien nòg wel meer Cubaans aan dan de andere plekken die je gezien hebt. Wanneer je nog een extra Cubaans tintje aan deze bouwsteen wilt geven, dan kun je kiezen voor een verblijf in een casa traditional. De familie ontvangt je hartelijk maar je privacy blijft gewaarborgd, je hebt namelijk een kamer met eigen douche en toilet en krijgt de sleutel mee van het huis. Omdat de plaats meer afgelegen ligt, is je verblijf hier eenvoudiger. Je hebt meestal geen kluisje en bijvoorbeeld een electrische douche. Die is wel veilig, maar je kunt het warme water niet stellen. Het dagelijks leven van de Cubanen kun je gadeslaan in het straatje waar je verblijft, het centrum is op loopafstand en contact met de mensen is snel gemaakt. Als je ’s avonds met de stadsbewoners een lokaal biertje hebt gedronken, kom je daarna weer ‘thuis’ in je casa.

Welke optie wil je aanvragen?

Mañana, mañana in bananenjungle
Verblijf in een casa traditional
x

Verstuur je reisplan