las-terrazas-meer

Op pad in Cuba’s ecotuin

Las Terrazas

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Las Terrazas
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 220,- p.p. bij 2 personen
€ 265,- p.p. bij 2 personen van november t/m april

Na de bouwsteen 'Tussen de tabaksheuvels' ga je meestal op weg naar het koloniale midden en oosten van Cuba. Dan zijn de koffieplaatsjes Soroa en Las Terrazas in de provincie Pinar een leuke stop in je reis. Ze liggen in de Sierra del Rosario heuvels waar oude koffieplantages, ruïnes van slavenbarakken, droogplaatsen van koffie en de geur van het verleden die hier nog hangt, je stil maken. Dankzij het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de regelmatige regenval staat dit gebied bekend als de ‘regenboog van Cuba’. Het is weelderig groen en er groeien veel varens, orchideeën, begonia’s en andere bloemen.

Je verblijft er twee nachten in een eco-hotel, temidden van de exotische natuur. Het hotel ligt op een heuvel en kijkt uit over een forelmeer. Blijf je twee nachten, dan ga je de ochtend na aankomst met een gids op stap door de omgeving. Deze bouwsteen is ook in te korten zodat je een nacht in het hotel logeert.

Overnachten: 2 nachten eco-hotel
Excursie: Las Terrazas eco-tour door de omgeving met gids in ‘eigen’ huurauto en te voet
Transport: geen
Maaltijden: 2x ontbijt
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • optionele excursies

  • entrees

  • fooien

Las TerrzasDag 1 – Aankomst Las Terrazas

Las Terrazas ligt midden in bosrijke heuvels en is een door Unesco beschermd natuurreservaat. In de jaren ’70 was dat heel anders; het landschap was kaal door buitensporige houtkap. De regering startte een herbebossingsprogramma en bouwde een ecologisch hotel bovenop een heuvel bij het dorp. Boeren uit de streek kwamen er werken en kregen betere leefomstandigheden. Ze hoefden geen land meer te bebouwen, waren dus niet meer afhankelijk van de grond en kapten niet meer. Velen kennen de omgeving op hun duimpje en werden opgeleid tot gids.

De receptie van het hotel is gebouwd om een grote boom heen, door een gat in het dak kan hij rustig doorgroeien. Het hotel heeft een zwembad, restaurant en open bar. Kamers zijn voorzien van airco, sommige hebben een bad en veel kamers kijken uit op het forelmeer en de groene heuvels. Kijk voor meer informatie op het Cuba reisblog.

Las Terrazas excursie - reis CubaDag 2 – Las Terrazas, verblijf en excursie ‘Amor, naturaleza y historia’

Vandaag ga je met een gids de omgeving van Las Terrazas verkennen. Omdat niet alles op loopafstand is, is de tour deels per ‘eigen’ huurauto en deels te voet. Je krijgt eerst uitleg over het eco-project en informatie over de plekken die je vandaag gaat bezoeken en daarna ga je op pad. Je bezoekt oude koffieplantages en een tropische tuin, drinkt koffie met de Cubanen bij Casa del Campesino en bij Baños de San Juan kun je een duik nemen in de natuurlijke baden. De lunch is inbegrepen.

Ga ‘s avonds in het dorp eten bij een paladar – een restaurant van een Cubaanse familie (en niet van de staat). Er is hier zelfs een vegetarisch restaurant waar wij érg lekker aten. Ben je in het weekeinde in Las Terrazas, neem dan ‘s avonds een kijkje in de lokale disco. Mensen van alle leeftijden uit het dorp en de omgeving houden er vaak spontane danswedstrijden. Na het zien van de dansmanoeuvres van de lokale 60 plussers durf je amper meer op te staan.

Las Terrazas: uitzicht ecohotel

uitzicht vanuit het hotel

Dag 3 – Las Terrazas, vertrek

Na het ontbijt – en een laatste kop koffie – eindigt het verblijf in de Sierra del Rosario. Vervolg je reis oostwaarts richting Santa Clara en Trinidad: wil je écht graag de Varkensbaai zien, een kale kuststrook waar de Amerikanen Cuba binnenvielen, sla dan halverwege af naar Playa Larga, dan kom je er langs. Wij raden echter aan om de autopista te volgen naar Santa Clara waar het Che Guevara monument staat, een van de belangrijkste monumenten van Cuba.

Wil je in het westen van Cuba blijven, ga dan naar de tabaksvelden bij Viñales, of als je toe bent aan een bungalow op een leeg strand, naar Verlaten paradijseiland Cayo Levisa.

Voorkant casa Soroa

Casa particular in het groene Soroa

Alternatief bij ontbreken beschikbaarheid eco hotel

De beschikbaarheid van het enige eco-hotel in Cuba is het hele jaar door zeer beperkt. Wanneer dit hotel geen beschikbaarheid meer heeft, boeken we een casa traditional voor je in Soroa, gelegen in de heuvels van Sierra del Rosario, op zo’n 23 kilometer van Las Terrazas. Soroa heeft de grootste orchideeëntuin in Cuba. Deze tuin bezit 700 verschillende soorten orchideeën, waarvan er 250 oorspronkelijk uit Cuba komen. In de casa heb je een eigen kamer met badkamer en kun je lekker bijkomen in de schommelstoel in de tuin. De kamers zijn goed verzorgd en de service in dit Cubaanse huis is vriendelijk. De excursie is in Las Terrazas, waar je naartoe rijdt en deels met de auto en deels wandelend samen met een gids de tropische omgeving verkent.

 

Verstuur je reisplan