Complete reis Cuba gitaarspelen

Buena Vista Santiago

Santiago de Cuba

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Santiago de Cuba
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 95,- p.p. bij 2 personen

Santiago de Cuba is de tweede stad van Cuba en de exotische bakermat van de Cubaanse muziek. Hierdoor denken veel reizigers dat dit dé plek is om met de muziek in aanraking te komen. Andere steden blijven volgens ons wat betreft muziek echter niet achter bij Santiago. Wij vonden de stad juist interessant omdat het authentieker aanvoelt. Door de ligging in het oosten, is het in de 50'er jaren minder veramerikaniseerd dan Havana en nu minder toeristisch dan het westen van Cuba. Dit maakt het volgens ons, vooral in combinatie met een bezoek aan andere plaatsen in het oosten van Cuba, een interessante stad om te bezoeken.

Je overnacht hier in een villa in een groene rustige buitenwijk van de stad waar je teruggaat naar de rijke fifties. De villa’s die ooit het thuis waren van rijke Cubanen, worden nu bewoond door onder andere hoge generaals van het Cubaanse leger. De wijk ligt op slechts enkele minuten rijden van het centrum en je ontloopt de drukke straten waar ronkende trucks en toeterende auto’s het straatbeeld bepalen.

Overnachten: 2 nachten in casa ambiance in rustige buitenwijk
Excursie: geen
Transport: geen
Maaltijden: 2x ontbijt
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

  • optionele excursies

  • entrees

Casa - Santiago de Cuba

Dag 1 – Aankomst Santiago de Cuba

De dichtstbijzijnde luchthaven bij Santiago de Cuba is Holguin, op ca. vier uur rijden. Het gros van de reizigers begint z’n reis echter in Havana of Varadero, aan de andere kant van Cuba en komen met de auto aan in Santiago, via Camaguey.

Hoewel je in eerste instantie waarschijnlijk verwacht in het centrum van Santiago de Cuba te verblijven kiezen wij hier juist voor een groene en rustige buitenwijk buiten het stadshart. De reden hiervoor is dat Santiago, in tegenstelling tot wat je eerder gezien hebt tijdens je rondreis door Cuba, meer een ‘gewone’ stad is, met toeterende auto’s in het centrum en huizen met afgebladderde verf. Deze villawijk brengt je terug naar de glorietijden toen de Bacardi rum nog rijkelijk door Santiago de Cuba vloeide en is een oase van rust na een dag sightseeën. Met je huurauto of taxi ben je er al in een paar minuten. Wij werken hier samen met een aantal villa’s waarvan de eigenaren een of enkele kamers verhuren aan reizigers. Je hebt een eigen kamer met badkamer en je bed heeft een comfortabel matras.

Straatbeeld van Santiago de CubaDe wijk ligt bij San Juan Hill. Amerika wilde op Cuba de Spanjaarden verdrijven om zo hun eigen invloed te vergroten. Op deze plek vond de bloederigste slag plaats tussen Spanjaarden en Amerikanen. Een van de officieren, Theodor Roosevelt, werd door het winnen van de slag in de VS als een held binnengehaald en werd later president. Ter nagedachtenis aan deze veldslag kun je een monument bezoeken. Op loopafstand van San Juan Hill ligt restaurant Zumzum, met goed eten tegen lage prijzen een uitstekende lunchplek. Op weg erheen kom je langs een Afro-Cuban house, hier zie je hoe Caribische en Afrikaanse invloeden verweven zijn in de leefstijl van de bevolking hier. Uitgewandeld, gegeten en gekeken wandel je op je gemakje terug naar je villa.

Rum museum - Santiago de CubaDag 2 – Santiago, verblijf

In het centrum vormt het plein ‘Parque Céspedes’ het middelpunt van de stad, omringd door een aantal historische gebouwen. Daarachter heb je musea met collecties uit de onafhankelijkheidsoorlogen, Carnavalsattributen en (het is en blijft Cuba…) een rum museum. Achter het plein ligt het bekende Bacardí museum (opgericht door Emilio Bacardí, het brein achter het rum merk) met een ruime collectie schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Spaanse verovering tot aan de onafhankelijkheidsoorlogen. Verwachtte je bij dit museum eigenlijk iets te leren over de Cubaanse rum, dan kun je nog doorlopen naar het echte Museo del Ron, een straat verder. De Moncada kazerne is ook de moeite waard, hier deed Fidel een inval op 26 juli 1953. De aanval mislukte, maar legde wel een basis voor de Cubaanse revolutie. De voormalige kazerne vormt nu een museum over de geschiedenis van Cuba en de revolutieopstand uit de jaren vijftig.

De begraafplaats Ifigenia (entree 5 CUC) waar de graven zijn van onder andere volksheld José Marti, de eerste president van Cuba en van ‘mister Bacardi’, ligt een kwartier rijden uit het centrum. Aan de andere kant van de stad ligt de baai van Santiago. Je kunt een overtocht maken naar Isla Granma of het Morro fort bezoeken (entree 5 CUC), een door Spanjaarden gebouwd verdedigingsfort, prachtig gelegen op de rotsen. Ga er met de huurauto heen, of regel voor ca. 30 CUC ter plaatse een taxi.

Cubaanse muziek: Santiago de CubaDag 3 – Santiago, vertrek

Deze bouwsteen eindigt na het ontbijt in je villa. Kijk ook eens op het Cuba reisblog, waar we schreven over Santiago de Cuba.

Aansluitende bouwstenen die je vanuit Santiago kunt kiezen zijn Manana, manana in bananenjungle naar het meest tropische deel van Cuba, of Zon, zee, zonder zorgen als je je reis wilt afsluiten met strandverblijf in de buurt van Holguin airport.

Begint je reis in het oosten van Cuba en wil je richting Havana, doe dan nu Sierra Maestra als je veel tijd hebt en de bergen in wilt, anders Ranchos van Camaguey, in het midden van Cuba gelegen.

 

Tip

Elk jaar wordt in Santiago de Cuba in juli het meest uitbundige carnaval van het Cubaanse eiland gevierd. Plan je je reis in deze maand, vraag ons dan wanneer het carnaval valt. Wellicht wil je dan ook een dagje langer in Santiago blijven.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Centrum verblijf - Overnacht in Cubaans huis

Reissom: € 84,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 3 nachten in een casa particular inclusief ontbijt

Wil je toch liever in het stadshart van Santiago de Cuba overnachten? Dan bieden we je daar ook de mogelijkheid om in een casa particular te verblijven. De kamers zijn over het algemeen iets kleiner dan in een hotel, maar doen qua comfort niet onder. Je hebt je eigen douche en toilet en de bedden hebben comfortabele matrassen. De familie zorgt ervoor dat er op het door jou gewenste tijdstip een goede kop koffie en een lekker ontbijtje voor je klaarstaat. Wel zo prettig wanneer je tot laat in de avond je salsa moves hebt geoefend, of met een frisse cocktail in je hand naar de muziek hebt geluisterd. Je krijgt een sleutel mee van het huis en kunt daardoor je eigen plan trekken.

Welke optie wil je aanvragen?

Buena Vista Santiago
Centrum verblijf - Overnacht in Cubaans huis
x

Verstuur je reisplan