Cuba reizen - Vinales

Tussen de tabaksheuvels

Viñales

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Viñales
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Activtiteit: paardrijden door de tabaksvelden
Reissom: € 117,- p.p. bij 2 personen

✔ De beste tabaksplanten groeien rond het plattelandsdorpje Viñales
✔ Paardrijd- of wandeltocht door de tabaksvelden
✔ Verleng voor dagje strand (ca. 1,5 uur rijden) of fiets-canopy tour (optioneel)

Overnachten: 2 nachten in een kleurrijke casa traditional
Excursie: Paardrij- of wandeltocht
Transport: geen
Maaltijden: 2x ontbijt
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

  • optionele excursies: muurschilderingen van Mural de la Prehistoria (entree CUC 2,- p.p.)

Viñales Cuba - LocalsDag 1 – Viñales, aankomst

Van Havana rijd je in circa 2,5 uur over een goede snelweg naar het plattelandsdorp Viñales. Het is even zoeken hoe je de stad uitrijdt. Je krijgt naast een wegenkaart dan ook een routebeschrijving van ons mee, waardoor je snel de juiste weg gevonden hebt. Er is weinig verkeer en dat rijdt prettig, je geniet op deze manier van een rit langs meren en tropische bossen. Desondanks lopen er langs de kant van de weg vaak mensen en dieren en zitten er ‘potholes’ (gaten) in het asfalt. Het is dus wel belangrijk om alert te blijven. Het laatste stuk rijd je tussen glooiende heuvels en verschijnen de typische stompe bergen van deze streek: de ‘mojotes’ die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Veel groepen gaan in een dag van Havana op en neer. Het is echter de moeite waard om echt te proeven van dit mooie stukje Cuba. Daarom plannen we bij deze bouwsteen een verblijf van twee nachten in een casa traditional in Viñales.

Viñales heeft circa vierduizend inwoners. In de barretjes komt een mix van reizigers en locals. Je verblijft in een gekleurd plattelandshuisje middenin het dorp, op loopafstand van het gezellige dorpsplein. Je hebt hier beschikking over een eigen kamer met warme douche, toilet en er is airconditioning. Met het gekraai van een haan op de achtergrond geniet je vanuit je schommelstoel op de veranda van een kopje koffie.

Viñales - AkkerDag 2 – Viñales, paardrij- of wandeltocht

Paarden, ze horen net zo bij Cuba als tabak. Deze morgen ga je dwars door tabaksvelden rijden. De Cubaanse werkpaarden zijn gehoorzaam en makkelijk te ‘besturen’. Je begeleider leidt je over slingerpaadjes door de akkers waar van oktober tot maart tabak wordt verbouwd. Naast tabak worden hier ook aardappelen en maïs verbouwd.

Onder de schuine daken die je in het landschap ziet worden de tabaksbladeren gedroogd. In de oogstperiode hangen de schuren vol en komt een ambtenaar de hoeveelheid tabak bepalen, want de opbrengst is grotendeels voor de staat. Tegen die tijd hebben de boeren op allerlei onzichtbare plekken tabak verborgen. De boeren verkopen dit aan de voorbij hobbelende toerist zodat ze wat extra inkomen hebben. Tijdens de tocht stop je bij één van de boerderijtjes waar je zelf kunt proberen een sigaar te rollen.

Paardrijden Viñales In plaats van te paard kun je Viñales ook te voet verkennen. Tijdens de wandeling, in een internationaal gezelschap, word je begeleid door een Engelstalige gids. Gedurende de wandeltocht door de tabaksvelden bezoek je een traditionele boerderij en doorkruis je via een tunnel één van de mojotes. Wil je liever een wandeltocht maken, laat het ons dan even weten. In het Cuba reisblog geven we nog wat meer informatie over het paardrijden in Viñales.

De middag is ter vrije besteding. Ga in ieder geval nog even met de auto of taxi naar het uitzichtpunt over de Viñales vallei nabij hotel Jazmines. Nadat je bij het uitzichtpunt bent geweest heb je de mogelijkheid een boottocht te maken op een ondergrondse rivier in de Cueva del Indio (entree CUC 5,- p.p.).

Cuba Viñales - SigarenDag 3 – Viñales, vertrek

Heb je nog geen genoeg van al dat natuurschoon, reis dan na het ontbijt door naar het heuveldorp Las Terrazas. Voor een break aan het strand reis je door naar het paradijseiland Cayo Levisa of het snorkel- en palmenstrand bij Maria La Gorda.

Vertrek je later in de middag vanuit Viñales dan heb je nog tijd voor een bezoek aan een sigarenfabriek zoals de Fábrica Alexandro Robaina bij de stad Pinar del Rio (een van de beste van het land) en kun je een bezoek brengen aan de botanische tuin in het dorp die door twee zussen onderhouden wordt.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Landelijk gelegen hotel met zwembad

Reissom: € 145,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 2 nachten in een sfeervol hotel met ontbijt en wandel-/paardrijdtocht

Je kunt hier ook in een hotel verblijven. Viñales heeft er drie, omringt met palmen en met varens begroeide rotswanden, of met (een indrukwekkend) uitzicht over de groene vallei. Waar je precies verblijft hangt af van de beschikbaarheid. Alle hotels hebben een zwembad, voor een verkoelende duik.

Fietsen & canopy bij Viñales

Reissom: € 58,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: Optionele excursie: Fietstocht inclusief gids, snackbox en canopytour

De groene, kleurrijke en afwisselende omgeving van Viñales daagt uit tot activiteiten. Stap hier op de fiets en stop bij een uitkijkpunt, Mural de la Prehistoria (moderne muurschilderingen gemaakt door een Mexicaanse artiest) een kunstenaar die houten beelden maakt en geniet je natuurlijk van de groene vallei. Dan volgt een adrenalinekick. Je klikt je met een harnas vast aan de kabelbaan en dan doet de zwaartekracht de rest. Je zoeft zo’n 15 minuten boven de boomtoppen en hebt een mooi uitzicht over het vallei. Rond lunchtijd ben je weer terug in Viñales.

Welke optie wil je aanvragen?

Tussen de tabaksheuvels
Landelijk gelegen hotel met zwembad
Fietsen & canopy bij Viñales
x

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan