Hulpproject - Cuba rondreisHumaCuba

Riksja Cuba steunt de stichting HumaCuba, een stichting die door middel van het verschepen van medische hulpmiddelen naar Cuba de gezondheidszorg op het eiland helpt te verbeteren. Op het eerste gezicht lijkt de gezondheidszorg op Cuba goed geregeld. Voor de hele Cubaanse bevolking is de gezondheidszorg gratis en artsen zijn opgeleid op Europees niveau. Toch laat de kwaliteit te wensen over. Elementaire materialen zijn zeer verouderd of ontbreken zelfs helemaal. Voor ons simpele zaken zoals aspirine of hoestdrank zijn in Cuba nauwelijks te krijgen. Naast medicijnen is er in ziekenhuizen ook gebrek aan bijvoorbeeld bedden, matrassen, dekens, rolstoelen, zuurstofapparatuur en dergelijke.

Met anderen woorden: artsen beschikken wel over de benodigde kennis, maar ze kunnen de Cubaanse bevolking nauwelijks helpen door het ontbreken van apparatuur en medicijnen. HumaCuba voorziet verschillende ziekenhuizen in deze middelen, zodat de artsen kunnen doen waar ze goed in zijn en de kennis in eigen land blijft. Je kunt hieraan bijdragen door bij boeking op het boekingsformulier aan te geven dat je 12 euro wilt bijdragen aan dit project.

Cuba hulpprojectDoelstelling

Stichting Medische Humanitaire Hulp Cuba, kortweg HumaCuba genaamd, heeft als doel het verschaffen van medische hulpmiddelen aan hospitalen in Cuba. In zeecontainers verschepen zij medische apparatuur naar Cuba en vervolgens wordt in samenwerking met het openbare ministerie van gezondheid bepaald waar de spullen het meest nodig zijn. Na elke verscheping van medisch apparatuur biedt HumaCuba de medewerkers van de ziekenhuizen praktijkgerichte scholing over het omgaan en het onderhouden van de apparatuur. Dit zodat het geen wat geschonken is op de juiste wijze gebruikt wordt en tevens ook goed wordt onderhouden. Ook beschikken de medici ondertussen over door HumaCuba geleverde middelen op het gebied van automatisering zoals pc’s, diskettes/cd-roms met (medische) informatie.

Hulpproject Humacuba Waar helpt HumaCuba?

De stichting is actief in Havana en in de westelijke regio Pinar del Rio en in het oosten van het land, waar zij o.a samenwerken met de ziekenhuizen Frank Pais, National, Guane en Pinar. Ziekenhuis Frank Pais is een orthopedisch ziekenhuis waar ongeveer 1.200 patiënten verblijven. De materialen die hier naartoe gebracht worden, worden niet alleen door de patiënten van het ziekenhuis zelf gebruikt. Ook patiënten van de huisartsen in de omgeving maken er gebruik van. Na een verwijzing kunnen de patiënten bijvoorbeeld een rolstoel in bruikleen krijgen.
Guane is een echt plattelandsziekenhuis waar ongeveer 100 patiënten verblijven. Dit ziekenhuis had de hulp van HumaCuba hard nodig en met de geleverde medische apparatuur is de verblijftijd van patiënten in het ziekenhuis drastisch afgenomen. Het is duidelijk waarneembaar dat een hogere mobiliteit een betere doorstroming en dus genezing van patiënten teweeg heeft gebracht.
Ook de leefomstandigheden van de 150 bewoners van het verpleegtehuis in Pinar del rio zijn met de komst van onder andere rolstoelen en rollators een flink stuk verbeterd. De verpleegkundigen vertelden dat de bewoners nu vaker hun bed kunnen verlaten en daardoor meer contact met elkaar hebben.

Cuba reis - hulpprojectToekomstplannen

Voor de komende jaren wil HumaCuba diverse zendingen met hulpgoederen naar Cuba verschepen waardoor de ziekenhuizen en verpleegtehuizen een zichtbare verbetering kunnen ondergaan. Dat niet alleen op het gebied van (medisch) apparatuur maar, ook op het gebied van (medische) kennis.
Op de agenda staan de volgende projecten:
– Contacten met diverse ziekenhuizen verder uitbouwen (onze monteurs verder opleiden en er voor zorgen dat de materialen hergebruikt en gerepareerd worden).
– Kinderziekenhuis in Havana opknappen (hier worden kinderen uit heel Cuba behandelt).
– Het ziekenhuis in Guane helpen met de keuken te renoveren.
– Het transport van onze materialen optimaliseren( zorgen voor autobus/vrachtwagentje).

Wil je meer weten over HumaCuba, kijk dan op www.humacuba.com of op http://humacubajournaal.jimdo.com

Je kunt dit project ondersteunen door bij boeking aan te geven dat je 12 Euro wilt bijdragen. Eventuele extra bijdragen zijn uiteraard ook welkom, geef dit aan in het commentaarveld. Wij tellen dit geld bij de reissom op en storten het op de rekening van de stichting. Uiteraard is de bijdrage geheel vrijblijvend. Als je de vakantie in Cuba en charitatieve bijdragen graag gescheiden wilt houden dan is dat natuurlijk ook prima. Wij willen geen morele verplichtingen scheppen.

 

Stel je eigen Cuba reis samen
of
bekijk hier onze rondreizen met huurauto en rondreizen per bus