cubaanse tabaksboer met sigaar

10 redenen om (nu!) naar Cuba te reizen

Staat een reis naar Cuba op jouw to-do lijst? Waar wacht je eigenlijk nog op? Cuba is hot en het is nu dé timing om te gaan! Het land gaat veranderen, hoe snel weet niemand, maar het gaat wel ooit gebeuren. Straks drink je niet meer de échte Cubaanse koffie, maar loop je rond met een kartonnen beker van de Starbucks. Of je hebt ineens de Mac Donalds of grote ketens als de Wallmart die het straatbeeld bepalen. De oude oldtimers zijn ingeruild voor Fiat Punto’s en Toyota Yaris’ en je hebt geen salsamuziek-bandjes op straat, maar streetdancers met gettoblasters en hiphop-muziek.

En naast deze, zijn er bovendien nóg 10 redenen (vinden wij) om gelijk een reis te boeken, je tas in te pakken én zo snel mogelijk naar Cuba te vertrekken. Want, ooh … wat vinden we Cuba een geweldig land om door te reizen.

 

casa-cuba#1 Je wordt gastvrij ontvangen door een Cubaans gezin

Slapen bij die ene tante (en oom) die al jaren in het verre Cuba woont. Of nou ja, zo voelt het wel even! In kleine steden, zoals in Trinidad, staat een gastvrij gezin klaar om je in hun eigen huis te ontvangen. De bedden zijn verschoond, er liggen schone handdoeken klaar en ze laat je snel zien waar je alles kunt vinden. Waarom zou je nog kiezen voor een groot en onpersoonlijk hotel in Trinidad? Dit is zoveel leuker! Je maakt contact met de lokale bevolking, ziet hoe zij leven, je leert wat woordjes Spaans en – als je wilt – krijg je ook nog ’s avonds een heerlijk diner voorgeschoteld!

 

 

elbrich-santa-clara#2 Je geschiedenisleraar van vroeger zal trots op je zijn!

Ché Guevara, Fidel Castro, de strijd tussen de guerrilla beweging en het leger van Batista én natuurlijk de breuk met de VS onder bevel van Fidel. Cuba heeft een rijke geschiedenis en tijdens je reis zie je zoveel plekken die hiermee te maken hebben. Je leert zeker wat bij! Ga naar het Museo de la Revolucion in Havana, bezoek in Santa Clara het mausoleum van Ché en ga naar het voormalige hoofdkwartier in de Sierra Maestra waar de rebellenleiders de revolutie voorbereidden. Vergeet ook niet te praten met de Cubanen zelf. De revolutie staat bij velen nog goed op het netvlies.

 

 

oldtimer-tour-havana#3 Voor een prikkie rijd je in een oldtimer

Mannen onder ons, dit is je kans! Betaal je in Nederland snel een paar honderd euro om even in een oldtimer te kunnen zitten, in Cuba is het doodnormaal dat je je laat rijden in zo’n Cadillac. Eerlijk gezegd: wij vinden het best bijzonder dat er nog steeds zoveel oldtimers rijden, want ook reserve onderdelen importeren vanuit de VS is onmogelijk. De vele Chevrolets, Fords en Buicks zien er mooi uit van buiten, maar de slimmerik die onder de motorkap kijkt zal zien dat deze rijden op Russische of Aziatische onderdelen.

 

 

 

 

geen-smartphone#4 Je smartphone  is, net als jij, ook op vakantie

Tegenwoordig is het zo makkelijk om je thuisfront even te laten weten hoe je het hebt. Denk je! Want voor onze internetverslaafden is het even afkicken: er is namelijk nauwelijks internet voorhanden in Cuba. Ok, bij de grote resorts – maar daar slapen wij liever niet in. En op plekken waar er wel internet is betaal je fors om op een oude computer te zitten met een wél heel trage verbinding. Tel daarbij op dat in Cuba regelmatig de stroom uitvalt.  Oh … wat is dat heerlijk die rust!

 

 

cocktail-in-havana#5 Rum is goedkoper dan koffie

Nee we moedigen je niet aan om nu de hele dag rum te gaan drinken, maar een mojito na een lange wandeling mag toch wel? Kun je gelijk proeven hoe die écht hoort te smaken en het is al een show op zich om te zien hoe de barman je cocktail bereidt. Liever toch een kopje koffie? Let wel goed op, want voor de Cubaan is het doodnormaal om koffie te drinken met 3 (of zelfs meer!) suikerklontjes.

 

 

salsadansen in vinales cuba

#6 Gratis salsalessen

Salsadansen in Cuba gebeurt overal. Spontaan op straat, in barretjes en – elke stad heeft er wel een – bij de Casa de la Musica’s. Nee, wij hebben niet geoefend in Nederland. Waarom zou je ook? Kom je in de buurt van salsamuziek dan is de kans groot dat je door een Cubaan meegesleurd wordt naar de dansvloer. De danspassen komen met recht uit het hart van de Cubaan en voor de vrouwen onder ons:  als jij je goed laat leiden dan dans je de sterren van de hemel!

 

 

 

reisspecialist-cuba#7 Een sigaartje roken hoort er ook bij

Cuba staat bijna synoniem voor tabak. Ten westen van Havana ligt de streek waar al eeuwen de Cubaanse sigaren worden gemaakt. Wij regelen een overnachting in Viñales en natuurlijk bezoek je ook een tabaksboer. In zijn schuur zie je de vele tabaksbladen die liggen te drogen. Echt, in de oogstperiode ligt de schuur bomvol en komt een staatsambtenaar de tabaksopbrengst incasseren. Reis je in het goede seizoen, dan rol je uiteraard ook je eigen sigaar. En hem oproken hoort erbij. Smaakt het naar meer? Dan heb je mazzel, want de échte Cohiba’s zijn hier een stuk goedkoper dan thuis.

 

kreeft-eten-cuba#8 Kreeft eten duur? Niet in Cuba!

In Europa is kreeft een delicatesse en relatief duur. Reizen door Cuba is – voor de fijnproever onder ons –dé kans om elke dag kreeft te eten voor een betaalbaar tarief. En dan hebben we het óók over verse kreeft. Als voorgerecht wat verse garnalen, gewoon omdat het kan. De meeste restaurants worden gerund door de staat. Menukaarten kunnen nogal inspiratieloos ogen, wij raden je dus aan om in paladares (gerund door Cubanen zelf) of zelfs bij de mensen thuis te eten. Je proeft dat het eten met liefde is bereidt en dat maakt die kreeft nóg veel lekkerder!

 

cuba-onderweg#9 Autorijden in Cuba kan iedereen

Ja, écht iedereen. Zolang je maar een rijbewijs hebt (ok, en je bent minimaal 21 jaar en hebt je rijbewijs langer dan 1 jaar). Havana uitrijden is even spannend, maar zodra je op de hoofdwegen zit kun je écht uren rijden zonder een kip (of nou ja: die misschien wel!) tegen te komen. Je bepaalt je eigen tempo en kunt stoppen waar je maar wilt. Hoofdwegen zijn in Cuba geasfalteerd, maar pas wel op voor gaten (potholes) in de weg. Vooral hoe meer je naar het oosten rijdt, hoe meer de kwaliteit van de wegen achteruit gaat. Ach, dat heeft ook zijn charme! En ook die brommertjes die voorbij rijden met hele taarten achterop of huifkarren voortgetrokken door paarden.

 

 

 

Cuba-vakantie-luieren#10 En niet te vergeten: je hebt er ook nog eens paradijselijke stranden!

Cuba heeft een enorme strandreputatie. Hoewel wij meer willen zien dan de stranden, ontnemen wij ons natuurlijk ook niet om ook ‘even’ in die bounty-reclame (zoals Cayo Levisa) te spelen. Voor een dag of twee. Of drie. Of meer. Keuze is er volop en afhankelijk van je route kun je ook meerdere stranden aandoen tijdens je Cuba reis. Zie jij het je al voor je? Je valt in slaap, in je bungalow en aan het strand. Je hoort het ruisen van de palmen en de deining van de zee op de achtergrond. Zucht, we willen weer terug!

 

 

Heb je genoeg gelezen en wil jij ook naar Cuba? Groot gelijk! Plan jouw eigen Cuba reis met onze bouwstenen, onze reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en kennen het land op hun duimpje. Ze adviseren je dus graag uit eigen ervaringen.

Bekijk ook eens...

Startpakket Havana - Cuba reis

Welke optie wil je aanvragen?

Easy Going: de pleintjes in Havana
Optionele excursie: Oldtimer stadstour door Havana
Verblijf in casa ambiance
Verblijf in een boutique hotel
x
+

Lees ook...

5 redenen om naar Cuba te gaan

19 december 2013
| inspiratie
Cubaanse familie, casa particular

5 redenen om in een casa particular te verb...

4 februari 2014
| inspiratie