reisblog Humacuba

Op bezoek bij hulpproject HumaCuba

hulpproject HumaCuba

Humanitaire medische hulp Cuba, kortweg HumaCuba, is een kleine stichting en levert medische apparatuur en hulpmiddelen voor de verzorging van de inwoners van Cuba. Hierbij kun je denken aan elektrische hoog-laag-bedden, brancards, bloeddrukmeters, rolstoelen, zuurstofapparaten en reanimatieapparatuur. Daarnaast trainen ze ziekenhuismedewerkers in het omgaan met en onderhouden van de nieuwe apparatuur. Ze onderhouden intensief contact met medische instellingen, onderwijsinstellingen en overheden.
Henk Verhoek, de voorzitter van HumaCuba, haalde mij rond 2 uur op in Rotterdam bij het centraal station. Samen zijn we naar Goes gereden. Onderweg kreeg ik een uitleg over hoe Henk bij HumaCuba terecht is gekomen. Hij heeft in Havana gewoond en door zijn baan had hij contacten in de shipping bussiness aldaar. Toen hij met pensioen ging, wilde hij graag iets doen en per toeval kwam HumaCuba op zijn pad. De kennis die Henk heeft, konden ze bij HumaCuba goed gebruiken.

Bij aankomst in Goes ontmoetten we Chris Bal, bestuurslid van HumaCuba. Naast zijn beroep als revalidatieadviseur bij SVRZ (verpleeg en rusthuizen Zeeland), maakt hij zich hard voor de stichting. “Chris is echt de drijfveer van de stichting”, aldus Henk Verhoek.

Nadat we over de stichting hadden gepraat en Chris mij veel interessante verhalen had verteld over zijn ervaringen, zijn we naar de loods gereden, welke zich in Goes bevind. De hele loods staat vol met (elektrische) rolstoelen, bedden, matrassen, medicijnen, protheses, tandems met een motortje, keukengerei, computers, krukken en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan te bedenken dat er net weer een container gevuld was. Omdat HumaCuba niet genoeg financiële middelen heeft om alle materialen die ze gedoneerd krijgen te verschepen, is de financiële hulp van sponsors onmisbaar. HumaCuba draait namelijk zelf op voor alle transportkosten. Soms krijgen ze zoveel goederen binnen, die ze niet allemaal kunnen verschepen en dan zijn ze genoodzaakt om bijv. de elektrische rolstoelen te demonteren zodat ze met die losse onderdelen weer geld kunnen ophalen. Hierbij krijgen ze hulp van werklozen die door de gemeente zijn geselecteerd.

Wat mij vooral verbaasde is dat de meest simpele dingen, voor de Cubanen van essentieel belang zijn. Een voorbeeld is een nachtkastje met een slot voor naast het ziekenhuisbed. Als je als Cubaan in Cuba in het ziekenhuis ligt, dan is de medische zorg wel gratis, maar er zijn heel veel zaken waar je zelf voor moet zorgen. Denk hierbij aan beddengoed, eten en douchen. Het is niet de verantwoordelijkheid van de verpleegsters dat de patiënten gewassen worden, naar het toilet kunnen en eten krijgen. Daarom is er altijd een “guarda” (bewaker), dit is meestal een familielid, die voor de patiënt zorgt. Chris gaf een aangrijpend voorbeeld: een jongen ligt in het ziekenhuis en is ongeneeslijk ziek. Zijn moeder woont bij hem in het ziekenhuis, zodat ze voor hem kan zorgen. Ze moet dus af en toe weg om eten te kopen. Dan stopt ze haar spullen in dat nachtkastje en doet deze op slot. Als ze dat niet doet, dan steelt de buurvrouw “guarda” haar spullen. Vervolgens komt de moeder terug en bereid ze de maaltijd op dat zelfde nachtkastje en heeft ze dus haar spulletjes nog.

HumaCuba is een eerlijke stichting. Alle betrokkenen zetten zich met hart en ziel in voor de hulpbehoevenden in Cuba en niemand krijgt er iets voor betaald. Er wordt veel gedaan aan onderhoud, uitleg en controle en daardoor is het rendement hoog. De stichting controleert alle materialen die ze verschepen. Vervolgens gaan Chris en Henk regelmatig naar Cuba om te controleren of de goederen op de goede plaats terecht komen. Daar geven ze medici uitleg over hoe ze de materialen dienen te gebruiken en zorgen ze ervoor dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd aan de geleverde materialen. Dit geeft ons de garantie dat alle donaties op de goede manier besteed worden.

Meer informatie over HumaCuba vind je op onze hulpproject pagina, of op de website van HumaCuba.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen