Waarom Cuba nog steeds op je bucketlist hoort 

Ook al wordt er al jarenlang geroepen dat je “nu nog naar Cuba moet voordat het verandert”, betekent dat niet dat je over 10 jaar te laat bent. Cuba blijft nou eenmaal een bijzonder land met veel geschiedenis, sfeer en prachtige bouwwerken. Waarom wij vinden dat Cuba nog steeds op je bucketlist hoort? Wij geven je hieronder vijf redenen.

De sfeer van het land en de levenslust van de Cubanen

Ondanks dat de Cubanen het niet altijd even makkelijk hebben, blijft het een goedlachse bevolking vol levenslust. Ze zijn ontzettend sociaal, houden van spelletjes en dansen er graag op los. Ze maken met alle plezier een praatje met je en zeggen je dan ook graag gedag. Daarnaast zijn de Cubanen graag buiten, waardoor het altijd gezellig is op straat. Dit heeft grote invloed op de sfeer in het gehele land, want de vibe is hier nou eenmaal heel fijn. Of je nou naar de steden of dorpen gaat, er hangt altijd een aangename sfeer.

Koloniale steden en prachtige gebouwen

Waar wij geen genoeg van kunnen krijgen, zijn de fenomenale bouwwerken op Cuba. Pastelkleurige huizen met schattige balkons en sierlijke gebouwen tekenen het straatbeeld. De meeste gebouwen hebben al tientallen jaren geen fatsoenlijk onderhoud gehad en dat is goed te zien, maar dat heeft juist zo zijn charme. Het is dan ook een grote aanrader om te voet de straten van de steden te verkennen. Onderweg spot je alle kleuren van de regenboog en is de ene deur nog mooier dan de ander. Denk daar nog fleurige oldtimers en aflopende straten vol kinderkopjes bij en de setting is af. Een ding is zeker: de architectuur gaat je zeker niet vervelen.

Salsa dansen!

Als je aan Cuba denkt, denk je al gauw aan salsadansen. En waar streep je dit onder de knie krijgen beter van je bucketlist af dan in Cuba? Cuba is immers de bakermat van de salsa en het wordt dan ook tot op de dag van vandaag met veel plezier gedaan. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de Cubanen erg ritmisch zijn; het zit nou eenmaal in het bloed. Tijdens je vakantie kun je overal wel terecht voor een avondje salsa. Ga op les of leer het in de kroeg, waarbij de Cubanen je maar al te graag helpen om je heupen los te gooien en de passen op de maat te nemen. Ben je hier nog te verlegen voor? Na een mojito of twee gaat het je vast en zeker lukken!

cubaanse-muziek-cuba-authentiekDe indrukwekkende muziek

En salsa gaat hand in hand met vrolijke muziek. Maar salsa is lang niet de enige muziekstijl die zijn oorsprong vindt in Cuba. Denk bijvoorbeeld ook aan merengue, cumbia of bolero. Nog iets om van je bucketlist af te strepen: een casa de la musica bezoeken! Vele Cubaanse muzikanten spelen de typische Cubaanse muziek tijdens een swingende avond in zo een Casa de la Trova. Hier is elke dag live muziek te horen en er wordt natuurlijk gedanst en rum gedronken. Ben je benieuwd naar échte Cubaanse muziek? Ga dan eens naar de Buena Vista Social Club. Deze groep, die inmiddels niet meer bestaat, werd gevormd door een aantal 60 jaar oude mannen die door de Cubanen als echte helden worden gezien. Hun muziek hoor je nog steeds, en ze zijn in het verleden zelfs wereldwijd doorgebroken met het nummer Chan Chan.

casa-boutique-trinidad-terrasDe casa particulares

De ene keer slaap je in een eenvoudig, gekleurd huis midden in het centrum van Trinidad, de andere keer kom je terecht in een huis met een veranda waarbij je uitzicht hebt op een groene omgeving. Door te slapen in casa particulares, oftewel huizen van de Cubanen, zie je hoe de locals leven én het geeft variatie aan de reis. Het zorgt ervoor dat jij een glimp opvangt van het leven van de Cubanen, je kunt op deze manier de Spaanse taal beter onder de knie krijgen én het is ook nog eens voordeliger dan slapen in hotels. Daarnaast is het een heel verantwoorde manier van reizen door Cuba: je zorgt er hierdoor voor dat je geld maximaal terecht komt bij de Cubanen die ervan profiteren. Wij vinden het geweldig om met Cubaanse families aan tafel te gaan en te smullen van de gerechten die de vrouw des huizes die avond heeft gemaakt. Wanneer krijg je nou zo’n kans om écht te leven als een local?

Ben je na deze bucketlist aan wensen enthousiast geworden over een reis door Cuba? Bekijk dan onze samengestelde rondreizen per bus of met een huurauto. Of stel je eigen reis samen middels onze Cuba-bouwstenen.

Geen reacties

Reageren

Verstuur je reisplan