Verblijven in een Casa Particular? Ja!

Bij Riksja Cuba vinden we het belangrijk om te verblijven in kleinschalige karakteristieke accomodaties in de sfeer van het land. In Cuba zijn er twee Casa-particulare-voorkantverschillende manieren om te overnachten. Zo kun je  verblijven in staatsgerunde hotels of in casa particular. De staatsgerunde hotels die wij gebruiken zijn over het algemeen aardig goed onderhouden, comfortabel en vaak mooi gelegen. Bijvoorbeeld in het hart van een oud koloniaal centrum, aan de rand van een tabaksvallei of in een oud fort. Het personeel is soms wel een beetje ongemotiveerd… Tja, wat wil je ook met een vast maandsalaris van US$20, hoe hard (of niet hard) je ook werkt.
Een goed alternatief voor het slapen in een hotel is een casa particular. Dit zijn vaak sfeervolle privégerunde bed & breakfasts. Sinds enkele jaren is de regelgeving omtrent de casa’s versoepelt waardoor inmiddels duizenden Cubanen één of meerdere kamers in hun huis verhuren aan reizigers. Door de enorme toename van casa’s is het extra belangrijk om goed te weten waar je uiteindelijk verblijft. Zo zijn er in Cuba weinig casa’s die een eigen internetlijn hebben. Internet is in Cuba nog steeds erg schaars, 80% van de casa’s zijn niet online te boeken waardoor de casa’s die je kunt vinden via boekingssites regelmatig overboekt zijn waardoor je in een, vaak minder, alternatief terecht komt. Erg vervelend want hierdoor krijgen de casa’s die wel goed werk leveren een minder goed imago.

 

casa-particulare-binnenkant

Met Riksja Cuba bieden wij in verschillende plaatsen casa particulares aan: zoals bijvoorbeeld in Trinidad en Santa Clara, vind je het leuk om je gehele reis in casa’s te verblijven, dan is dit absoluut mogelijk. Zo bieden wij een afwisselende rondreis aan waarbij het land als een echte cubaan ervaart in de reis ‘Mi casa es tu casa’. De casa’s particulares zijn vaak prachtige koloniale huizen met hoge plafonds en antieke meubels, of schattige pastelkleurige huizen in het centrum van een stadje. Een aanrader! Wil je zelf je reis samenstellen aan de hand van onze bouwstenen dan is dit ook geen probleem. Laat het ons dan weten waar je graag in een casa verblijft dan regelen wij de rest.

 

casa-particulare-familie

Wij bezoeken regelmatig onze casa’s waardoor we inmiddels een goede band met de families hebben opgebouwd. Wij selecteren de huizen zorgvuldig op sfeer, hygiëne, de locatie en natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service. Daarnaast worden de kamers ook gecontroleerd op comfort. Zo wordt bijvoorbeeld ook de kwaliteit van het matras gecontroleerd maar ook het eten. Dit laatste is dan ook direct een van de grote voordelen van een verblijf in een casa particular. Je kunt er vaak het beste eten krijgen in een stad of dorp. Waar de staatsrestaurants weinig inspirerend eten serveren met gedemotiveerd personeel (inderdaad, ook bijna alle restaurants zijn eigendom van de Cubaanse overheid), is het eten in een casa meestal super. De vrouw des huizes doet veel moeite om de beste ingrediënten te scoren, ze wil je lekkerste Cubaanse specialiteiten laten proeven, de porties zijn gigantisch en meestal wordt er afgesloten met vers fruit uit het seizoen. Heerlijk!

casa-particulare-buitenleven

Voor ons is het verblijven in een casa een absolute must do. Als je in een casa particular slaapt, kom je veel dichter bij de échte Cubaanse samenleving. Je woont even in een Cubaanse straat tussen andere particuliere huizen, ziet meer van het leven van alledag en kunt een huishouden aanschouwen. Sommige reizigers zijn een beetje bang voor het gebrek aan privacy in een casa: moet je ’s avonds mee-eten met de familie? Zit je de hele dag middenin iemands leven? En zit je elke dag vast aan een verplicht praatje? Het antwoord is: absoluut niet. In een casa heb je de vrijheid om je eigen plan te trekken. Je hebt je eigen sleutel van het huis, vaak zelfs ook een eigen ingang aan de zij- of achterkant van het huis. Je kamer heeft een eigen badkamer, vaak ook nog een zitje buiten en je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Heb je zin om een praatje te maken, dan vindt de familie dat leuk. Je kunt dingen vragen over het leven in Cuba, over de verschillende munteenheden bijvoorbeeld, of het schoolsysteem of een potje domino meespelen. Maar ook voor tips over leuke dingen om te doen in de omgeving helpen ze je graag verder. Spreek je geen Spaans, dan is dit geen enkel probleem. Met handen en voeten kom je een heel eind en de Cubanen vinden het alleen maar leuk om je zo goed mogelijk te helpen.

Hopelijk hebben wij je met dit artikel meer informatie kunnen geven over het verblijven in onze kleinschalige hotels of het slapen in een casa particulare. Je kunt voor ons complete reisaanbod een kijkje nemen op onze rondreispagina of bij onze bouwstenen. Wij zijn zelf meerdere malen in Cuba geweest en helpen je graag verder met de juiste planning en route. Vragen? Je kunt ons ook altijd even bellen op: +31(0)718910327 of mailen: info@cubaonline.nl. Tot horens!