Locals tijdens je Cuba reis - CubaanEen dag uit het leven van de Cubaan

Met Riksja Cuba reis je op een manier die we ook zelf het leukst vinden; een manier waarop je echt een nieuw land en een bijzondere levenswijze leert kennen. En wie kan je hier meer over leren dan de Cubaan zelf? Wanneer we te gast zijn in zijn land, willen we dan ook graag weten wat voor hem of haar belangrijk is.

Zo maakten we in Vinales kennis met Jorge, die ons als taxichauffeur bij het hotel kwam ophalen om ons naar het stadje te rijden. Zijn oude Lada had wat moeite om de helling bij de hotelreceptie op te komen en toen er een Cubaan met zijn gitaar uit de auto stapte, konden wij eigenlijk niet geloven dat dit echt de taxi was die ze bij de receptie voor ons gebeld hadden. Maar goed, de gitaar ging in de kofferbak en vrolijk zingend bracht Jorge ons naar het centrum van Vinales. Wij hadden nog niet gegeten en we vroegen Jorge of hij ons bij een goed restaurant kon afzetten. Hij had een beter idee; voor een goede Cubaanse maaltijd moesten we echt bij hem komen eten. Zijn vrouw kon heel goed koken en hij zou het erg leuk vinden om ons te gast te hebben.

 

Ontmoeting met JorgeTerwijl zijn vrouw Maria het eten klaarmaakt, komt Jorge gezellig bij ons aan tafel zitten. Hij vertelt dat hij overdag als arts werkt en daarnaast samen met zijn vrouw een zogenaamde casa particular runt om zijn salaris aan te vullen. Dat houdt in dat ze hun huis deels verhuren aan toeristen, als een soort bed & breakfast. Ook de taxiritjes zijn een leuke manier om wat bij te verdienen. Jorge en Maria vinden het ook fijn dat ze hierdoor veel contact hebben met toeristen en zo meer te weten komen over het leven buiten Cuba. Vol trots vertelt Jorge dat alle Cubanen kunnen lezen en schrijven en dat ze op school veel leren over andere landen. Bezorgd vraagt hij of het niet eng is om in een land te wonen dat onder zeeniveau ligt. Wij willen natuurlijk ook wat meer weten over het leven in Cuba en hoe het is om in een communistisch land te wonen. Hij is heel trots op zijn land, daarover is geen twijfel, maar het is niet perfect dat geeft hij ook wel aan…We merken al snel dat hij daarover niet vrijuit kan praten en stappen over op een luchtiger onderwerp. Tijdens onze bouwsteen Living la vida local bijvoorbeeld logeer je bij een Cubaanse familie in een casa particular. Dit is een leuke manier om met Cubanen in contact te komen.

Fiesta in Vinales - Cuba reis

Fiesta in Vinales

 

Dan is het eten klaar: verse vis met moros y christianos (rijst en bonen) met koolsla en avocado. Een echte Cubaanse maaltijd dus en erg lekker klaargemaakt. Maria ruimt snel de boel op want het is carnaval in de stad en daar wil ze natuurlijk bij zijn. De kans is groot dat je tijdens je verblijf in Cuba een Cubaanse fiësta meemaakt, want Cubanen vinden altijd wel een reden voor een feestje. In Vinales kon niemand ons vertellen waarom er carnaval was. Dat is gewoon een traditie; elk jaar in dit weekend is het carnaval en de reden…tja, dat is toch niet belangrijk?! Maria komt voor ze weggaat nog even afscheid van ons nemen. Ze ziet er mooi uit en je kan zien dat ze voor deze avond haar beste outfit heeft aangetrokken. Cubanen vinden het erg belangrijk om er netjes en verzorgd uit te zien. Ook op gewone dagen zul je zien dat ze aandacht aan hun kleding en uiterlijk besteden.

 

Kinderen spelen - rondreis Cuba

Na het eten drinken we nog een mojito met Jorge en we zingen met hem mee met bekende salsaliedjes. Als we afscheid nemen, geven we hem nog de zeep en shampoo (uit het hotel) die we standaard in onze tas hebben zitten. Dit soort artikelen krijgen Cubanen op de bon, maar ze moeten vaak lang doen met bijvoorbeeld een stuk zeep…Veel ‘luxe’ producten zijn verder alleen te koop in CUC’s (peso convertibles), de zogenaamde toeristenpeso. Cubanen krijgen hun salaris in CUP’s, (Cubaanse Peso’s) en om toch ook bijvoorbeeld zaken als paracetamol of tandpasta te kunnen kopen, verdienen ze graag wat bij in het toerisme.

Vaak krijgen we de vraag van reizigers wat ze kunnen meenemen naar Cuba als cadeautje voor de mensen daar. Denk dan aan zaken als shampoo, zeep, tandpasta, paracetamol, tampons, scheermesjes en voor kinderen ook pennen en schriftjes.

 


Vragen?
Bel of mail ons gerust of stel nu je eigen Cuba reis samen.