Huurauto cuba

Auto - Cuba vervoerVervoer in Cuba

Zelf rijden of per bus?

Veel van de reizen die Riksja Cuba aanbiedt, zijn met een eigen huurauto. Dit vinden wij een leuke manier om door het land te reizen, omdat je op plekken kunt komen waar de openbare bus niet komt. Ook heb je de vrijheid onderweg te stoppen waar je wilt. Maar er is een alternatief voor reizigers die liever niet zelf autorijden of geen rijbewijs hebben. Je kunt namelijk ook reizen met de Viazul bus, een busmaatschappij van de Cubaanse overheid die rijdt tussen alle populaira toeristische routes in Cuba. Een extra voordeel is dat het reizen per bus een goedkoper alternatief is voor de huurauto. Lees onderstaand over de vervoersmogelijkheden in Cuba.

Autorijden tijdens je rondreis CubaAutohuur

Rondrijden in Cuba op eigen houtje is leuk, avontuurlijker dan per bus en bovendien veilig. Dit is voor ons dan ook dé manier om Cuba te zien. Met een huurauto bepaal je zelf je tempo en kun je stoppen waar en hoelang je wilt. Een extra voordeel is dat er weinig verkeer is op de snelweg. Langs de weg lopen echter wel vaak mensen en dieren en ook zitten er vaak gaten in het asfalt. Wees dus altijd alert tijdens het rijden. De wegbewijzering en straatnamen op Cuba laten nog wel eens te wensen over. Ondanks dat je van ons een uitgebreide wegenkaart meekrijgt, raden we je wel aan om eventueel een Lonely Planet mee te nemen, omdat daar gedetailleerde kaarten van de belangrijkste plaatsen in staan die handig van pas komen. Een woordje Spaans is dus wel een voordeel, maar geen must. Met ‘handen-en-voeten’ Spaans vinden onze reizigers uiteindelijk ook de weg. Op onze autoverhuur pagina kun je meer informatie terugvinden over autohuur in Cuba. Ook vind je nog handige informatie op het Cuba reisblog.

Onderweg per bus Reizen met de Viazul bus

Wil je liever niet autorijden in Cuba, dan is de Viazul bus een goede optie. Viazul is een busmaatschappij van de Cubaanse overheid en rijdt alle grote populaire toeristische routes in Cuba. De bussen zijn comfortabel, zoals westerse touringcars, rijden keurig op tijd, hebben een wc aan boord en ook airconditioning (tip: neem voor de zekerheid wel een warme trui mee). Het is aan boord van de Viazul bus altijd een mengeling van buitenlandse toeristen, waardoor er vaak leuke gesprekken tussen reizigers ontstaan en reistips worden uitgewisseld. Je bent wat minder flexibel dan met een huurauto, maar een reis per Viazul bus is wel financieel aantrekkelijk: een tweeweekse reis valt ongeveer €200,- per persoon goedkoper uit (en je hoeft ter plekke ook geen autoverzekering en benzine te betalen, waardoor je aan het eind van de rit zelfs nog wat voordeliger uit bent). Wij hebben een aantal busreizen samengesteld waarmee je de bus afwisselt met privé transfers. Zo kun je op een voordelige manier de bekende maar ook meer afgelegen plekken bezoeken. Op het Cuba reisblog vind je meer informatie over het reizen met de Viazul bus.

Onderweg kom je langs cowboys Lifters

Als je tijdens je reis de weg niet kunt vinden, kun je altijd een Cubaan om hulp vragen. Omdat het openbaar vervoer systeem in Cuba slecht ontwikkeld is, is het namelijk gebruikelijk voor Cubanen om te liften. Of je tijdens je reis lifters mee wilt nemen bepaal je natuurlijk zelf. Het is een leuke manier om met Cubanen in contact te komen, maar het kan uiteraard ook tot vervelende situaties leiden. Belangrijk is dat je er altijd voor zorgt dat je geen waardevolle spullen op de achterbank hebt liggen wanneer je iemand meeneemt. We raden je ook aan om van tevoren af te spreken of en hoeveel je betaalt voor het wijzen van de weg. Ook is het bij ons voorgekomen dat wij erachter kwamen dat de lifter ons naar zijn bestemming had gebracht, maar dat dat ons niet dichtbij onze bestemming had gebracht. In het blog Op en langs de weg in Cuba vind je meer informatie terug.

Cocotaxi's in Varadero - Cuba reis Vervoer in de stad

Ook in de stad zijn er veel verschillende vervoersmiddelen. In Havana en Varadero rijden cocataxi’s rond, die een beetje lijken op gemotoriseerde halve kokosnoten. Natuurlijk zijn er gewone taxi’s, maar je kunt je ook in een oldtimer taxi laten vervoeren. Ze zijn vaak iets minder comfortabel en stoppen vaak onderweg om nog wat andere reizigers mee te nemen, maar de ervaring is daardoor wel specialer. Ten slotte zijn er fietstaxi’s (voor korte afstanden) of kun je achterin de koets springen van een paard en wagen. Zorg in alle gevallen dat je eerst een prijs afspreekt voor de rit, voordat je instapt. Kijk ook niet verbaast op als naast je een gele connexxion bus voorbij rijdt met het bordje buiten gebruik. Er rijden er heel wat rond in Cuba.

 

Stel je eigen Cuba reis samen
of
bekijk hier onze rondreizen