geld-cuba

Cuba visum informatie: foto HavanaVisum, geld en gezondheid

Tijdens je Cuba vakantie gaat alles toch vaak net even anders als je gewend bent. Of je nu gereisd hebt in Europa, Azië of Latijns Amerika, bereid je goed voor op je reis naar Cuba en lees deze pagina rustig en zorgvuldig door.

Zo is dit eiland in de Cariben nog een van de weinige landen waarvoor Nederlanders nog een visum moeten hebben. Daarnaast betaal je als toerist met een andere valuta dan de lokale bevolking. Derde grote opmerkelijkheid is dat een wereldwijd verbreid fenomeen als pinnen, niet altijd mogelijk is op Cuba. Hieronder lees je er meer over en vind je nog praktische informatie die je kunt gebruiken tijdens de voorbereidingen van je Cuba vakantie. Wanneer je een ander paspoort hebt dan het Nederlandse, kunnen andere voorwaarden m.b.t. grensdocumenten, visa en inentingen gelden.

Wil je bij ons een reisaanvraag doen? Maak dan Mijn Reisplan aan. Je kunt kiezen uit individuele Cuba rondreizen of je eigen Cuba vakantie samen stellen aan de hand van de bouwstenen.

Visum Cuba

Reizigers naar Cuba met een Nederlandse of Belgische identiteit hebben een paspoort (reispas) nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Daarnaast is een toeristenkaart vereist, in de volksmond meestal visum genoemd.  Je visum voor Cuba moet voor vertrek geregeld zijn.

Als je je vakantie boekt bij Riksja Cuba, wordt een visum door ons geregeld. De kosten zijn € 22,50. Als je langer dan 30 dagen op Cuba blijft, dan moet je in Cuba je visum verlengen. Houd er rekening mee dat dit behoorlijk wat tijd kan kosten en dat het lastig te regelen is wanneer je geen Spaans spreekt. De toeristenkaart bestaat uit twee identieke helften. De douane neemt een helft in bij aankomst. Bewaar de andere helft goed; je levert het bij vertrek weer in, als bewijs dat je Cuba weer verlaat.

Houd hiernaast rekening met het feit dat je voldoende verzekerd dient te zijn voor medische kosten of kosten van medisch beleid. Naast je ziektekostenverzekering is het van belang dat je over een reisverzekering (reisbijstandsverzekering) beschikt die deze kosten dekt. Zorg ervoor dat je bij aankomst op Cuba kunt aantonen dat je voor zowel de reis- als de ziektekostenverzekering over een polis beschikt in Nederland/België. Hiervoor dien je een geldig bewijs mee te nemen zoals een verzekeringspas of polisblad. Cuba accepteert geen verzekeringen die lopen bij een Amerikaans bedrijf. Mocht je ter plaatse niet in het bezit zijn van de gewenste verzekeringen, dan word je verplicht deze op Cuba af te sluiten. Omdat dit hoge kosten met zich mee kan brengen en dit aan het begin van je reis veel tijd in beslag kan nemen bij de douane, raden wij dit af.

De valuta van Cuba

In Cuba bestaan twee officiële valuta, de CUC is de Cuban Peso Convertible voor buitenlanders. De CUP (Cuban Peso) is voor de lokale bevolking. De koers van de CUC fluctueert tussen de €0,70 en €0,90. Dus als je een peso uitgeeft, is dat steeds iets minder dan een euro. Sinds november 2004 wordt op Cuba niet meer met US dollars betaald. Heb je US dollars, dan betaal je over elk verschuldigde bedrag 10% extra boete.
De Nederlandse ambassade op Cuba krijgt regelmatig te maken met reizigers die blut zijn. Ze zijn er vaak zonder meer van uitgegaan dat op Cuba “net als overal in de wereld tegenwoordig” wel zonder enig probleem met Euro- of pinpas bij automaten geld opgenomen kan worden. Dit is echter niet mogelijk.

Visum, Geld en gezondheid Cuba - CUCWe merken dat op steeds meer plaatsen in Cuba gepind kan worden. Je hoeft dus niet meer voor je gehele reis cash mee te nemen. Wel raden we je aan om voor de eerste dagen voldoende cash in euro’s mee te nemen. Mocht de bank gesloten zijn, de pinautomaat leeg of niet werken dan kan je in ieder geval de eerste dagen vooruit.

Dat er pinautomaten zijn wil niet betekenen dat ze ook direct werken. Veel pinpassen doen het niet ondanks dat het logo van de pinautomaat overeen komt met je bankpas. Zorg daarom dat je ook altijd een creditcard bij hebt. Visa-, Euro- of Mastercards worden geaccepteerd. Diners’ Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of geld opnemen, in banken en bij overlegging van je paspoort. Je betaalt circa 3% commissie.

Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken, bij officiële wisselkantoren (‘Casas de Cambio’ van Cadeca) of bij je hotel. Cash euro’s omwisselen in CUC’s kost je het minste tijd/geld. Instanties nemen de dagkoers en geen commissie, hotels nemen wel vaak een vergoeding.

Je geld uitgeven zal weinig problemen opleveren, maar toch nog even dit:

– Met de Convertible peso kun je in restaurants en winkels betalen, taxi’s en autohuur betalen, etc. Met de Cubaanse Peso die Cubanen gebruiken kan dit allemaal niet. Cubanen willen graag aan Convertible peso’s komen om zodoende iets van ‘luxe’ te kunnen aanschaffen. Men wil je tas dragen, je schoenen poetsen, je auto bewaken, je een rondleiding geven, sigaren verkopen, je in huis uitnodigen voor een maaltijd, overnachting, etc. etc. Alles om de felbegeerde CUC te bemachtigen. Het is begrijpelijk dat de lokale bevolking dit doet maar het voelt af en toe een beetje opdringerig.

– CUC terugwisselen in euro aan het eind van de vakantie is mogelijk op de luchthaven van Havana. Dit is natuurlijk zonde want zo betaal je dubbele koers.

– Fooien zijn niet verplicht maar je morele gevoel zegt van wel. Taxichauffeurs, restaurantbediening en hotelpersoneel verwachten zo’n 10% fooi.

– Hoeveel geld je uiteindelijk uitgeeft en dus mee moet nemen, is helemaal van jezelf afhankelijk. Om je toch een idee te geven: reken gemiddeld genomen op circa € 35 per dag per persoon voor lunch, diner, drank, fooi en ‘overig’. Dit is dan wel exclusief benzinegeld voor de auto; reken dan op circa € 50 per dag per persoon.

Gezondheid

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Cuba reist. Er wordt geadviseerd om je te laten inenten voor hepatitis en DTP en evt. buiktyfus behalve als je korter dan 2 weken naar Cuba gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Cuba gaat. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Malariatabletten zijn niet nodig er is geen malaria op het eiland.

Diarree

De meest voorkomende kwaal bij toeristen is diarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het drinkwater (gebruik flessenwater, verkrijgbaar bij de supermarktjes) of de andere voeding. Gebruik een diarreeremmend middel zoals Diacure of Immodium (met mate) of eet wat droge rijst. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of zit er bloed tussen, raadpleeg dan een arts. De gezondheidszorg op Cuba is goed maar voor toeristen meestal niet op het Nederlandse niveau. Bovendien vraagt men hoge bedragen voor behandelingen en moeten alle rekeningen voor zorg contant in vreemde valuta worden voldaan. Zorg dus voor een goede reisverzekering.

Dengue

Daarnaast komt Dengue voor. Het is een ziekte die in veel tropische gebieden voorkomt en wordt overgedragen door steekmuggen. Dit is voornamelijk in kleinstedelijke en landelijke gebieden en meestal steekt de mug overdag. Om de ziekte te voorkomen is het goed om plaatsen met stilstaand water te vermijden, bedekkende kleding te dragen en anti-muggenmiddel te gebruiken. Meer informatie kan je op de website van de LCR vinden of je kan een medisch instituut raadplegen.

Zwanger?

Wellicht heb je onlangs in het nieuws gehoord over het zika-virus dat gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden, wat bij sommige reizigers voor onrust zorgt. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.  Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is. Het risico blijft in Cuba wel van kracht.

Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel.

Ben je van plan een reis te boeken met Riksja Cuba of heb je een reis bij ons geboekt en heb je twijfels of vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Is dit voor jou een reden om je reisplannen te wijzigen? Kijk dan bij onze bestemmingen buiten Latijns Amerika van Riksjatravel.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg ervoor dat je een extra voorraadje meeneemt zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Cubaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring. Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

“Jet Lag” is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Het is geen gek idee om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vragen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder)bedtijd. Riksja Cuba heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is ondermeer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Kijk op de website van het LCR of  tropenzorg

 

stel je eigen Cuba vakantie samen
of
bekijk hier onze rondreizen