Kerstreis – Vier kerst op z’n Cubaans (volgeboekt)

Kerstreis Cuba

Kerstreis – Vier kerst op z’n Cubaans (volgeboekt)
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Havana – monument van Che Guevara – pastelkleurig Trinidad – Playa Larga – Las Terrazas – paradijseiland Cayo Levisa - tabaksdorpje Viñales
Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
Reissom: € 1495,- p.p. bij 2 personen voor het landarrangement, €1198,- p.p. voor de internationale vlucht
Aanvang: 19 december 2015

Tijdens deze rondreis van twee weken maak je kennis met het midden en westen van Cuba. Je bezoekt bijzondere plekjes waar je ook echt even kunt 'zijn' en tussendoor is er tijd om te genieten van mooie Cubaanse stranden. Natuurlijk bezoek je Havana, het koloniale Trinidad en de tabaksvelden. Daarnaast verblijf je op het kleine eiland Cayo Levisa waar je even helemaal tot rust kunt komen.

Het vliegticket is verbonden aan deze reis (je kunt hem dus niet zonder of los van de rondreis reserveren) en past perfect in de kerstvakantie.

Overnachten: 14 nachten in sfeervolle en afwisselende accommodaties
Excursies: bici-taxi tour in Trinidad en snorkelexcursie Playa Larga, paardrijd- of wandelexcursie in Vinales
Transport: internationale vlucht, oldtimer transfer bij aankomst in Havana, boot van en naar Cayo Levisa en 12 dagen medium categorie huurauto (seat Ibiza) met airco
Maaltijden: 14x ontbijt en Cayo Levisa op basis van volpension
Overig: visum en wegenkaart
  • overige maaltijden

  • fooien

  • autoverzekering (vanaf 20 CUC per dag)

  • extra’s autohuur

  • optionele excursies

  • entrees

Deze rondreis is momenteel niet beschikbaar. Bekijk onze andere bouwstenen of individuele rondreizen.

Havana - Cuba rondreisDag 1 – Kerstreis Cuba – (19 december) Aankomst Havana

In de loop van de avond land je op de luchthaven van Havana. We zorgen dat er een oldtimer klaarstaat die je naar je sfeervolle hotel in het centrum van de stad brengt.

Je verblijft in een stadshotel met koloniale sfeer in de mooiste en meest levendige wijk van de stad, Havana Vieja. Nadat je de koffers in je kamer hebt gezet, kun je naar Parque Marti lopen om met je eerste mojito op het terras van hotel Inglaterra te proosten op de vakantie. Hier kun je de sfeer van de stad in je opnemen. Om je heen zie je klassieke oldtimers, paard-en-wagens en oude gebouwen en op de achtergrond hoor je de klanken van de salsa…welkom in Cuba!

Muziek Havana - rondreis CubaDag 2 en 3 (20 en 21 december) – Havana, verblijf

Na het ontbijt wandel je de stad in om het oude gedeelte van de hoofdstad, Havana Vieja, te verkennen. Door de vele pleinen, kathedralen, parken en musea raak je eigenlijk nooit uitgekeken en is het moeilijk om te kiezen wat je het eerste wilt zien. Wij liepen op de eerste dag van plein naar plein en eindigden met een lunch in restaurant Mirador de la Bahia, vlakbij Plaza de Armas. Omdat dit restaurant op de vijfde etage is, heb je tijdens het eten een mooi uitzicht over de stad. Heb je nog tijd over, ga dan ook even kijken bij ‘the white house’ van Cuba (het Capitolio) en drink een mojito in de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. ’s Avonds gingen we naar de Casa de la Musica in Miramar waar vaak bekende salsabands optreden.

 

Tip:

Wij vonden het leuk om op de ochtend na aankomst een stadsrondrit te maken per Amerikaanse oldtimer. De chauffeur die ook je gids is, leidt je zo’n twee uur in de oldtimer door Havana en het laatste uur wandel je samen met hem door Havana Vieja. Wanneer je weer bij je hotel wordt afgezet, heb je een goed beeld van Havana, welke wijken er zijn en wat waar te zien is. (Prijs: €55,- pp bij 2 personen)

 

Oldtimers Havana Cuba

De volgende dag heb je tijd om meer van Havana te zien. Neem een cocotaxi naar Havana centro en wandel vanaf daar over de malecon naar de villawijk Vedado. Ook de moeite waard is het kunstenaars- en rumbastraatje Calejon Hamel. Hier komt de afro-Cubaanse gemeenschap bij elkaar om muziek te maken en hun cultuur uit te dragen, het is een kleurrijke straat en bijzonder om te zien.

Eet ’s avonds bij Cubanen thuis in een zogenaamde paladar. In deze huiskamerrestaurantjes moet je zijn voor typisch Cubaanse gerechten zoals kip of varkensvlees met ‘moros y christianos’ (rijst met bonen) en ‘tostones’ (gebakken banaan). Het eten is hier vaak een stuk beter dan in een staatsrestaurant en het is een leuke manier om met Cubanen in contact te komen. Zelf hebben we heerlijk gegeten bij Dona Blanquita, op Prado nr. 153. Vanaf het met lampjes versierde balkon heb je een mooi uitzicht op de promenade.

Rijden van Havana naar Santa ClaraDag 4 (22 december) – Havana – Santa Clara, circa 4 uur rijden

Gisteravond heb je rond 17.00 uur je huurauto opgehaald, daarom kan je vandaag snel vertrekken. De eerste rit van je self-drive gaat over een redelijk goede snelweg, dus je kunt even rustig wennen aan het Cubaanse verkeer. Vaak rijdt men op de linkerbaan, omdat rechts meer kuilen heeft en in de berm lopen ossen en paarden die soms ook willen oversteken. Al met al kom je weinig auto’s tegen.

Santa Clara staat bekend om het monument en mausoleum ter nagedachtenis aan Che Guevara. Deze Cubaanse held won hier in 1958 de slag tegen generaal Batista, waardoor het communisme definitief zegevierde. Het mausoleum, het museum met z’n kleding, geweren en expositie en het monument herinneren aan deze overwinning. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis tot leven. In Santa Clara logeer je in een casa particular in het centrum.

Kerkje Trinidad - reis CubaDag 5, 6 en 7 (23, 24 en 25 december) – Santa Clara – Trinidad, circa 2,5 uur rijden. Verblijf is inclusief excursie ‘het lokale leven op Cuba’ met gids

Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Wanneer je over de klinkerstraatjes het kleurrijke centrum inrijdt snap je waarom; het lijkt wel alsof de tijd er heeft stil gestaan. Om je heen zie je lage pastelkleurige huisjes, oldtimers, koloniale gebouwen en paard-en-wagens.

Net als in Santa Clara, slaap je hier in een ‘casa particular’. Deze ervaring is juist in deze plaatsen zo bijzonder omdat de huizen hier uniek zijn: ze hebben hoge plafonds en zijn ingericht met antieke meubels. Een casa particular is een soort van ‘bed en breakfast’, waarbij Cubanen een kamer in hun huis verhuren aan toeristen. Goed voor hun inkomen en voor jou een gelegenheid om in contact te komen met Cubanen zelf. Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, een airconditioning, toilet, warm water en elektra. De casa’s zijn verder eenvoudig. Verwacht niet mee te draaien in een Cubaans gezin. Hoewel de familie natuurlijk wel aanwezig is in het huis, wonen zij meestal in een afgezonderd deel van het huis.

Eten tijdens je Cuba rondreisDe dag na aankomst ga je met een lokale gids per bici-taxi de buitenwijken van Trinidad bezoeken. Hij neemt je mee naar het leven achter de gevels van de gekleurde klinkerstraatjes. Zo brengt hij je langs scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij en lokale verkooppunten van vers fruit. Ook vertelt hij over onder andere de gezondheidszorg in Cuba en de valuta van de lokale bevolking. Het gaf ons een realistisch beeld van het echte leven van de Cubaan.

Vanaf 16:00 uur gaan de dagtoeristen terug naar hun resorts aan de kust en beginnen live bands op terrasjes, pleinen, in cafés en zelfs gewoon op straat te spelen. ’s Avonds raden we aan om te gaan eten bij een paladar of bij de familie waar je verblijft. Op de trappen bij Plaza Mayor zitten vaak mensen gezellig te kletsen met een canchanchara, de lokale drank, in de hand. Bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen.

Krab - rondreizen CubaDag 8 en 9 (26 en 27 december) – Trinidad – Playa Larga, circa 3 uur rijden. Verblijf is inclusief snorkelexcursie

In de loop van de middag kom je aan in Playa Larga wat ligt aan de historische Varkensbaai. Wat deze omgeving volgens ons interessant maakt zijn het grote moerasgebied en de verborgen snorkelbaaien. Morgen heb je alle tijd om dit te ontdekken.

Je slaapt bij een gastvrij Cubaans gezin, nabij het strand. Playa Larga is een klein plaatsje en daarom kan je het beste bij je casa particular eten. Ze koken lekker en ze doen het graag voor je. Geniet bij zonsondergang met een huisgemaakte mojito van de zeebries op het dakterras.

 

Bea-snorkelbaaiDe dag na aankomst ligt er in je casa particular een lunchbox en snorkelmateriaal voor je klaar. Bij je reisbescheiden krijg je een plattegrond met snorkelspots. Je trekt er met je huurauto op uit en kunt op eigen tempo de snorkelpunten langs. Als je trek krijgt, dan kun je de huisgemaakte broodjes oppeuzelen.

Het is aan te raden om bescherming tegen muggen mee te nemen. Vanwege de vochtigheid zullen deze ook overdag aanwezig zijn.

Uitzicht - Cuba reisDag 10 (28 december) – Playa Larga – Las Terrazas, circa 5 uur rijden

Er staat vandaag weer een rit op het programma en dit keer naar het natuurgebied Sierra del Rosario. Je slaapt in het dorpje Las Terrazas in een eco-hotel, temidden van de exotische natuur. Het dorp ligt midden in bosrijke heuvels en is een door Unesco beschermd natuurreservaat. In de jaren ’70 was dat heel anders; het landschap was kaal door buitensporige houtkap. De regering startte een herbebossingsprogramma en boeren uit de streek kwamen er werken en kregen betere leefomstandigheden. Ze hoefden geen land meer te bebouwen, waren dus niet meer afhankelijk van de grond en kapten niet meer.

Na aankomst kun je nog even een duik in het zwembad nemen en ’s avonds kan je besluiten om in het dorpje te eten. El Romero is een ecorestaurant waar je vegetarisch kunt eten. Er wordt hier gekookt op zonne-energie.

cayo levisa strand cuba

Dag 11 en 12 (29 en 30 december) – Las Terrazas – Cayo Levisa, circa 1,5 uur rijden

Eén van de plekjes op Cuba waar het leven ongecompliceerd is en toeristenwinkels nog onbekend zijn, is het eilandje Cayo Levisa. Een strand zonder ‘frills’ waar je een beetje wandelt door de branding, schelpen zoekt of – op zijn actiefst – gaat snorkelen. Cayo Levisa is waar jij de komende dagen te vinden bent.

Het eiland heeft een dagelijkse bootverbinding met het vasteland. Vanaf het haventje van Palma Rubia vertrekt de boot om 10.00 uur, 14.30 uur en 18.00 uur naar het eiland: aan jou de keuze welke je neemt. Als je de boot om 10.00 uur neemt kan het zijn dat je nog niet meteen in je kamer kunt. Een goede reden om je badkleding al aan te hebben en een badhanddoek in de buurt te houden. Je kunt op het strand een plekje uitzoeken en onder een palmboom genieten van het uitzicht. Tegen de tijd dat je maag begint te knorren kun je bij het restaurant lunchen en daarna is je kamer wel klaar.

De huisjes van Villas Cayo Levisa liggen deels aan het strand en deels wat naar achteren in de tuin. Elk huisje heeft airco, tv, badkamer en terras. Net als elders in Cuba valt ook hier wel eens de elektriciteit uit of hapert de watertoevoer.

Villa Cayo Levisa heeft een restaurant, bar, winkeltje en duikschool. Ook worden surfplanken en catamarans verhuurd. Doordat op een deel van het eiland veel mangroven zijn, komen er bij veel regenval ook muggen en zandvlooien voor. Bescherming mee dus.

Als je geen duiker bent, spendeer je de tijd op Cayo Levisa met luieren op het strand. Na een intensieve dag luieren staat ’s avonds vaak een Creools gerecht op het menu. Daarna kun je aan de bar bekend raken met de inventieve cocktails van de barman. Zijn basisingrediënt kun je wel raden: rum. Wij probeerden nog wat salsa moves met de schoonmaakster. Que bien!

Paardrijden Cuba rondreisDag 13 (31 december) – Cayo Levisa – Viñales, circa 1 uur rijden

Uitgerust laat je het witte strand van Cayo Levisa achter je om naar de tabaksprovincie van Cuba te reizen. Het laatste deel rijd je tussen glooiende heuvels en verschijnen de typische stompe bergen van deze streek: de ‘mojotes’ die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Tussen de mojotes liggen de plantages waar de beroemde Cubaanse tabak geteeld wordt. Je verblijft in een casa particular.

De volgende ochtend ga je dwars door de tabaksvelden wandelen of paardrijden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaardjes zijn klein en makkelijk ‘te besturen’.

Sigaren draaien - reizen CubaDag 14 (1 januari) – Viñales, verblijf inclusief wandel- of paardrij-excursie

De gids leidt je over slingerpaadjes door de akkers waar van oktober tot maart de tabak verbouwd wordt. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrelen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd. De boeren verkopen sigaren aan de voorbij hobbelende of wandelende toerist, zodat ze wat extra inkomen hebben.

De middag is ter vrije besteding. Ga even naar het stadje en bezoek daar ook de botanische tuin van twee oude Cubaanse zussen. De tuin ligt aan het einde van de hoofdstad tegenover het tankstation. Je herkent hun huis aan het met fruit versierde hek. Hun familie leidt je tegen een kleine vergoeding graag rond.

Cuba-oldtimer-paarsDag 15 en 16 (2 en 3 januari) – Viñales – luchthaven van Havana – aankomst in Amsterdam

Omdat de vlucht terug naar Nederland pas aan het einde van de dag vertrekt, heb je ’s ochtends nog tijd om te relaxen of wat meer van de omgeving te zien. Rond het middaguur stap je in de auto voor je laatste selfdrive naar de luchthaven van Havana. Het is ongeveer 2,5 uur rijden, maar omdat je de auto ook moet inleveren, raden we aan om wel 4 a 5 uur van tevoren te vertrekken. Op de luchthaven kun je goed souvenirs shoppen en er zijn ook barretjes, soms zelfs met live muziek. Dus het is niet zo erg om wat eerder aanwezig te zijn.

Op 3 januari land je aan het einde van de middag op Schiphol en is je Cuba kerstreis écht voorbij.

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen